22 martie, 2019

COLTI - ALUNIS


Am prezentat intr-o postare mai veche  - Tara Luanei in imagini - cateva elemente care creeaza fabulosul  si dau valoarea acestui triungi: Bozioru - Nucu - Alunis.

In esenta este vorba de vechi asezari, sapate in dealurile de calcar, unele dintre ele fiind datate cu secolele III- II i.e.n. (vezi Fundatura). Ulterior aceste chilii au fost populate de calugari sihastrii, retrasi in singuratate in cautarea lui Dumnezeu.

Cele mai multe dintre acestea se regasesc dincolo de satul Nucu, traseul recomandat fiind cu acces prin Bozioru.

Un traseu pe care vi-l recomand, de aceasta data, cu acces din Patarlagele este: Sibiciu de Sus, Valea Sibiciului, Colti, Alunis.

"Muntele de diatomit"(cu niste varfuri albe retezate, fara vegetatie), care se poate observa din soseaua care strabate orasul, este un bun punct de reper pentru a sti ca urmeaza sa facem dreapta spre Colti.

Recent au fost amplansate indicatoare, asa incat este putin probabil sa ratam intrarea in acest traseu.
Mentionez ca am parcurs acest itinerariu de trei ori: prima data la picior (intre Colti si Alunis) si mi s-a parut de-a dreptul fascinant peisajul, cred ca ai toate sansele sa iti amorteasca gatul tot uitandu-te in stanga si in dreapta dupa versantii dezgoliti, a doua oara cu autoturismul, cu opriri foarte dese pentru ca eram dotata si cu un aparat foto ceva mai bun, a treia oara cu bicicleta, dar doar la dus, intr-o coborare in mare viteza de la Muscelu Caramanesti (trecusem dealurile din Valea Balanesei pana in Valea Sibiciului) permisa de o reabilitare evidenta a soselei de la Colti in jos.

Ce obiective puteti atinge daca strabateti acest traseu: Colti - Alunis:

- COLECTIA MUZEALA COLTI - Muzeul Chihlimbarului si Muzeul Etnografic;
- Aflorimente deosebit de spectaculoase in care puteti admira straturile de roci;
- Izvoarele sulfuroase;
- BISERICA SAPATA IN STANCA de la Alunis
- APARTAMENTELE RUPESTRE
- Punct de belvedere din Culmea Martirei.






























17 martie, 2019

CULMEA CU BABE II



Bine v-am regasit, dragi iubitori de drumetii !


Dupa o perioada de aproximativ sase ani, m-am gandit ca este timpul sa impartasesc, din nou si cu voi, cateva din frumoasele "secrete" ale Buzaului.

Iata ca, in acest timp, s-a mai schimbat cate ceva prin judetul Buzau. Inca nu sunt la curent cu prea multe informatii, dar un lucru e sigur. Incet, incet, incet, [...] autoritatile incep sa constientizeze valoarea turistica a localitatilor pe care le administreaza, astfel, s-au accesat fonduri europene, au fost alocate bugete  in folosul intretinerii infrastructurii, au fost chemati specialisti sa analizeze diversele rezervatii naturale, izvoare oligominerale, situri arheologice, etc.

Am inceput sa vedem indicatoare catre diversele obiective turistice din judet, trasee marcate, lucrari de facilizare a accesului, etc.

Pe 26 aprilie 2011, am postat un material despre locul numit de catre localnici CULMEA CU BABE sau BABELE DE LA ULMET: http://turismjudetulbuzau.blogspot.com/2011/04/culmea-cu-babe.html

De curand, am reusit sa vizitam din nou aceasta rezervatie, spatiu protejat de data aceasta, unde ne-am intalnit chiar si cu cativa turisti.

Iata cateva ilustratii din acest frumos areal:



















Mai vreau sa precizez aici ca, pentru aceasta incursiune in minunata lume a raritatilor geologice este suficient sa alocam o zi in cazul in care venim de la Bucuresti, respectiv jumatate de zi in cazul in care aveti norocul sa locuiti in judetul Buzau sau imprejurimi.








Recomand pentru cei ce se deplaseaza din partea de nord a capitalei, traseul prin A3. Durata de parcurgere a acestuia poate fi intre 1,5 h si 2,5 h.