23 mai, 2012

Solicit sprijin pentru infiintarea unei scoli de arte populare in comuna Pirscov

                  Cu tristete privesc in ochii copiilor ce isi doresc sa aiba un loc al lor, altul decat scoala, un loc unde sa se simta in voia lor, sa aleaga ce vor sa invete, sa imbine utilul cu placutul, dar fara sa fie constransi de niste reguli , fara sa aiba teama ca vor fi notati cu calificative proaste sau ca nu se vor ridica la inaltimea asteptarilor instructorului.
                  Sunt nenumarati copii ce m-au intrebat daca tatal meu ofera lectii de pictura, spre exemplu. Eu m-am gandit, ca aici, la acest centru , copiii sa aiba posibilitatea sa urmeze cursuri sustinute de persoane cu calificare, profesori, dascali, dar de ce nu, chiar mesteri iscusiti din comuna noastra.
Activitatile prestate vor fi sub regim de voluntariat , singura posibilitate de a recompensa acesti oameni este de a organiza la sfarsitul verii un targ cu vizita televizata ce le va putea promova produsele si serviciile. Cele mai reusite produse faurite de copii vor fi scoase la licitatie, iar din banii obtinuti se va investi in continuitatea existentei acestei Scoli de Arte Populare.
                La aceasta scoala copiii vor avea ocazia sa invete de la pictura, broderie, dansuri populare, decupare in lemn moale, gastronomie, olarit, dar si tainele medicinii traditionale si cate ceva despre istoria acestor frumoase locuri unde au avut norocul sa se nasca si sa copilareasca.
Vrem sa-i invatam pe copii sa fie mandrii de originea lor rurala, sa invete sa poarte din nou cu fala un costum popular, sa se uite la stergarele cusute de bunica si sa le pretuiasca vazand cat de multa truda si suflet intra la faurirea lor, sa-l ajute pe bunicu' la stransul fructelor faurindu-i chiar si un cos nou de nuiele, sa aiba o perspectiva frumoasa asupra acestui cadru natural si asupra traditiilor, ce din pacate se pierd in negura timpului.
              Orice ajutor este binevenit, fie in produse , consumabile pentru cursuri, oameni ce doresc sa-i initieze pe micuti in tainele mestesugurilor , poate chiar o locatie.
               Speram ca ideea va incanta si ma astept cu ajutorul Celui de Sus  sa imi dati concursul !
              Asadar , frati, bunici, parinti, vecini, cunostinte, veniti cu mic cu mare, sa reinviem sufletul satului stramosesc.
              Priviti in jur: cat cer, ce mai flori, cati pomi roditori, cata iarba, ape vindecatoare, triluri minunate...
De ce sa nu ne bucuram de ele , sa nu traim in armonie cu ele, de ce sa fugim la orasele aglomerate, cand bogatia este sub picioarele noastre ?
              Meseria este bratara de aur ! Poate ca micutul va vrea sa fie doctor, arhitect, contabil, de ce nu? Dar ce-i strica sa deprinda si o meserie traditionala care sa-i cultive pasiunea spre frumos, sa-i sculpteze dibacia, iscusinta, sa invete sa -si caute prietenii dupa pasiunea comuna nu dupa rangul social sau nivelul financiar..




             Asteptam propuneri, idei, chiar si contradictorii !
                                                 Doamne ajuta !