08 noiembrie, 2010

Itinerarii turistice


Itinerar I 
Obiective: Lacul Mociaru , Focul Viu, Platoul Carstic Meledic, Muntele de Sare.
Imagini cu aceste obiective turistice gasiti aici.
Localitati si spatii tranzitate: Buzau - Pirscov - Plaiul Nucului - Terca (Focul Viu) - Lopatari - Platoul Meledic - Manzalesti (Grunjul) - Berca - Buzau.
Sosele si drumuri de acces (verificati starea lor din postarea "Drumuri de acces"): DN2, DN10, 203L, 203K.
Traseul presupune parcurgerea aproximativa a 180km.+ 110 km (Bucuresti - Buzau). 
In aceasta perioada a anului (octombrie- noiembrie), pentru atingerea tuturor punctelor mentionate, se presupune alocarea unui timp total minim de doua zile si incadrarea fiecaruia , ca timp de vizitare, in intervalul precizat.

Lacul Mociaru: maxim 30 min
Focul Viu: maxim 60 min (inclusiv urcusul din sat pana la obiectiv)
Platoul Carstic Meledic: maxim 180 min (se poate servi si masa - pachet de acasa - la masutele din tabara; exista si spatiu special amenajat pentru prepararea unei gustari la gratar)
Muntele de Sare: maxim 15 min 

Unitati de cazare:
Casa Matei (Berca) - 4 margarete; abatere de la circuit : 1 km
Complexul Turistic Magura (Magura - Ciuta) - 3 stele; abatere de la circuit : 3 km
Hanul de Piatra - Ciuta - 3 margarete;  abatere de la circuit : 6 km

Vila Ceausu  (Bozioru - Gavanele); abatere de la circuit: 12 km
Pensiunea Meledic (Lopatari) - 2 margarete; nu implica abatere de la circuit
Pensiunea Gabriela (Vintila Voda) - 2 margaret; nu implica abatere de la circuit

Exista de asemenea gospodarii dispuse sa primeasca turisti in regim agroturistic.




Punctele Vulcanii Noroiosi (Berca, Scortoasa si Beciu) nu sunt prevazute la timp si distanta km, acestea fiind optionale. Le vom incadra intr-un alt circuit turistic intr-o postare viitoare, alaturi de alte obiective aflate in proximitatea lor.


Urmati DN2 Bucuresti - Urziceni 
           DN2 Urziceni - Buzau
           Instructiuni orientare pe traseu
           La intersectia cu 203D si Aleea Industriilor (municipiul Buzau) , continuati drumul, cu o curba usoara spre stanga pana la intersectia cu soseaua de centura a orasului. Aceasta, intra usor in padure, apoi se formeaza un viaduct cu o intoarcere de 180 de grade, urmariti soseaua de centura pe langa padure, apoi pana in dreptul fabricii de bere Ursus. Aici, incadrati-va in dreapta pentru a intra pe viaductul ce intoarce spre a va introduce pe DN 10 spre localitatea Vernesti. Veti urma traseul pe DN10 pana in localitatea Magura, unde apare o bifurcatie si urmati drumul din dreapta ( 203L). Dupa traversarea raului Buzau pe podul situat inainte de intrarea in localitatea Robesti, urmati drumul din dreapta (203L). Ajunsi in localitatea Pirscov , urmati drumul din dreapta (203L). Veti urmari 203L, trecand prin localitatile Lunca-Frumoasa, Cozieni, Bozioru. In localitatea Braiesti, continuati drumul in dreapta (203L), ocolind Plaiul Nucului pana la intersectarea cu drumul 203K , continuati traseul urmarind acest drum (203K) in jur de 5 km, pana intalniti un drum spre dreapta. Acesta duce la primul punct turistic din itinerariul propus: Lacul Mociaru.
Dupa vizitarea acestui punct, reveniti la drumul 203K, si il urmariti pana la intersectia cu un drum din dreapta , pe care il si urmati. Aveti in partea drepata Valea Slanicului. Acest drum trece prin satul Lunca, respectiv Terca. Din centrul satului Terca, va trebui sa continuati traseul pe jos. Traversati raul Slanicul pe punte si urcati
pe dealul din dreapta. Panta este abrupta astfel drumul va fi destul de anevoios. De la baza dealului pana la rezervatia geologica Focul Viu, veti urca in jur de 20 min.
Revanind la drumul principal, 203K, il urmariti pana cand zariti pe partea stanga a drumului niste versantii alb-gri. De aici, aveti trei variante :
1) urmati primul drumul la stanga, pe langa versanti (acestia ramanand pe partea dreapta si urcati pe drum pana la prima intersectie, unde faceti dreapta. De aici, mai aveti 700 de metrii pana la punctul Platoul carstic Meledic. Pe urmatorul drum in stanga ajungeti la Cabana Meledic, pe cel din dreapta la Complexul Turistic Meledic. Aici puteti vedea: Lacul Mare, Tabara Meledic, intrari in reteaua de pesteri in sare, Marea Dolina (despre acestea puteti citi mai multe informatii in postarea "Informatii puncte turistice"). De aici se mai poate ajunge si la Sfinxul Bustea (vezi indicatiile din postarea mentionata anterior).
2) urmati al doilea drum la stanga, pe langa Valea Gradinii.
3) urmati al treilea drum  la stanga (intrare pe Valea Jghiabului - pe langa Muntele de Sare), treceti podul peste raul Slanic, urmati drumul imediat din stanga, apoi, dupa aproximativ 1 km, depasiti un drum la stanga si la prima bifurcatie, urmati drumul din stanga, spre platou.
In cazul, in care dispuneti de autoturism adaptat  terenului accidentat, si timpul alocat intregii  excursii este de minim 2 zile, dupa ce v-ati intors pe drumul 203K, puteti folosi drumul 102F (urmatoarea la stanga), pentru a vizita si cele trei rezervatii geobotanice (Vulcanii Noroiosi) de la Scortoasa, Beciu, respectiv Berca.
Pentru a atinge aceste trei oviective turistice, mai puteti folosi drumul de acces DN10, in localitatea Satuc, urmati drumul din drepata, traversati podul peste raul Buzau, virati stanga, intrati pe 203L, imediat apoi pe 102F (drumul din drepta la bifurcatie); dupa ce intrati in localitatea Policiori , urmati un drum la dreapta, care face legatura cu rezervatia geologica Vulcanii Noroiosi, ce apartine de comuna Berca.
Pentru drumul de intoarcere spre casa, reveniti la 203K, si il urmati pana in localitatea Maracineni. De aici urmati succesiv drumurile  la drepta din cele doua intersectii, prin care treceti. Urmatoarea intersectia este cu DN10. Continuati drumul pe linia de centura a orasului Buzau si mai departe pe DN2, spre Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu