27 aprilie, 2011

In pelerinaj la Sfantul Schit Cetatuia

 
        Aflata in cel mai inalt punct al culmii Ciolanului, la o altitudine de 632 m, CETATUIA este Sfantul Lacas de inchinaciune, unde, daca iti doresti cu adevarat, poti sa-L regasesti pe Dumnezeu.
       Biserica veche a fost ridicată între anii 1854-1862, cu hramul Schimbarea la Faţă, ctitor fiind protosinghelul Iosif de la Mănăstirea Ciolanu, insa aceste locuri au scos la suprafata dovezi ale unor locuiri adancite in negura timpului:
       *poziţia acestui vârf face din el punctul cu multiple deschideri ale privirii spre munte, deal şi câmpie, şi de aceea, fără îndoială, o cetate contra invaziilor, va fi existat în acest loc;
        *fragmentele ceramice (pastrate in muzeul din incinta Sfantului Schit) descoperite trimit originea locuirii in epoca migraţiei popoarelor, afirma  Mircea Babeş, cercetător principal la Institutul de Arheologie – Bucureşti;
         * sanţurile şi valurile, asemănătoare cu cele ale altor puncte strategice şi sanctuare geto-dacice, ne duc la concluzia că aici a existat o cetate dacică şi un sanctuar de jertfă.
        
Bloc statuar (5/1973 - Tabara de Sculptura Magura)  intruchipand-o pe Doamna Neaga, sotia lui Negru Voda


       Pornind de la marginea nord-vestica a Taberei de Sculptura Magura, se urca prin padurea de foioase (fag si stejar) aproximativ 20 minute. Panta este, pe unele portiuni, mai abrupta, urcusul fiind mai greoi, dar jocul de lumini oferit de vegetatie si trilurile pasarilor te fac sa nu realizezi cand ajungi in varf.
Copacii iti intind sub picioarele-ti obosite trepte din propriile lor trupuri

       Covorul de flori multicolore, de asemenea, iti insenineaza privirea si ar fi de preferat, daca ai lasa aceste minunate plante sa-i bucure si pe cei din urma ta, pentru ca, rupandu-le si mai ales cu radacina, cum am vazut pe majoritatea facand, nu le faci sa dispara doar pentru cateva zile, ca in cazul in care tai cu foarfeca doar floarea , ci permanent, minimalizand sansele ca planta sa mai apara in acel loc. Nu mai are rost sa spun ca aceste flori se ofilesc foarte repede si le vei abandona curand la marginea drumului.

       Traseul este marcat prin patratul cu linie rosie, din loc in loc fiind si placute care indica obiectivul turistic propus : "Sfantul Schit Cetatuia".
Cruce din piatra pe partea stanga a drumului spre Sfantul Schit (in apropierea acestuia)

Poarta de intrare in curtea Sfantului Schit

Constructia este realizata exclusiv din piatra, ulterior fiind consolidata cu beton armat. Picturile interioare sunt realizate initial de pictorul Gh. M. Tattarescu;
Actiunea exercitata prin presiunea continua a radacinilor copacilor (30-50 kg/cmp), patrunse in crapaturi la adancimi variabile (<=10m), alaturi de microorganisme contribuie la faramitarea rocilor pe cale bio-chimica
Afloriment in masivul calcaros
De aici, pe unghiul deschis privirii est-nord-vest, se desfăşoară într-o panoramă emoţionantă, unduirile mărunte ale Munţilor Vrancei, Vârful Penteleu, Munţii Siriului, Ciucaşului, şi în depărtare, implantaţi parcă în orizont, monolitul Bucegilor. La poalele Cetăţuiei, pe acelaşi unghi poţi admira minunata depresiune a Cislăului, cu albia liniştită a Buzăului. Spre sud, de la est până la vest, se deapănă, mărunţindu-se, dealurile Buzăului cu masiva spinare a Istriţei ,totul nivelându-se în priveliştea mirifică a municipiului Buzău şi a câmpiei până departe spre bătrânul Istru.
Ai un camp vizual mai deschis decat aici, urmand drumul din dreapta, cum iesi din curtea Sfantului Schit.
Material de constructie provenit din aflorimentul prezentat mai sus
Iasca  sau Trama (Fomes fomentarius)
Ciubotica Cucului (Primula officinalis)- ceaiul preparat din aceasta planta (florea si radacina) este un excelent cicatrizant,
regleaza metabolismul, curata sistemul nervos, este un bun expectorant, fluidifica secretiile bronhice
Posibil aici s-a incercat saparea unei  fantani; ecoul vocii confirma adancimea gropii.
Poarta nordica a Sfantului Schit
     Cateva lucruri deosebite legate de subiect mai puteti gasi pe:
Lacasuri Ortodoxe (despre Sfantul Schit)
wikipedia (despre Iasca)
   
     In judetul Buzau mai poti vizita: SUMAR


     Nu uitati de PROGRAMUL ECO-BICICLETA, CONCURSUL BUZOIANUL TRADITIONALIST, CAMPANIA DE PROMOVARE GRATUITA menita sa sustina dezvoltarea turistica a judetului Buzau, GRILA cu PROGRAMELE DE VIZITARE ale MUZEELOR, MAGAZINUL VIRTUAL DE SUVENIRURI, de TARGUL VIRTUAL DE PRODUSE NATURALE din zona noastra si nu in ultimul rand de CORESPONDENTA cu cei care ma urmaresc!

Turistii aflati in tranzit in orasul Buzau, in zilele 6 - 8 mai 2011 sunt asteptati la GALERIA MALL BUZAU (cladirea de langa magazinul XXL) !
Aici veti putea participa la diverse concursuri (role, biciclete, cros), veti putea audia un concert live cu Celia si nu in ultimul rand, veti putea vizita TARGUL DE PRODUSE TRADITIONALE organizat la etajul I. 
Acest eveniment va fi animat de formatii si cantareti de MUZICA POPULARA ROMANEASCA.
Va astept sa ma vizitati la standul cu SACULETI SI PERNUTE FITOTERAPEUTICE ! 
Produse noi, inedite la nivel de tara, sub emblema "PERNUTELE DODI" va asteapta sa va readuca zambetul pe buze.
                                               

26 aprilie, 2011

Culmea cu Babe

           
           Acest obiectiv  nu se enumera printre locatiile turistice mediatizate, deoarece valoarea lui poate fi apreciata doar de cei fascinati de natura, de istoria geologica a acestor meleaguri si de frumoasele peisaje plazmuite prin forte tainuite.

          
          Culmea cu Babe reprezinta un versant deluros cu structura de monoclin (straturile de roca inclina intr-o singura directie), unde nisipul, fin si grosier, prin diferiti lianti, precum lutul argilos impregnat cu apa, a condus la formarea unor blocuri, care apoi, prin actiunea precipitatiilor si vantului  au capatat forme spectaculoase ce iti atintesc privirea din loc in loc.
 Cand am intalnit "babuta" de mai jos, am inteles si semnificatia denumirii data de localnici..."Culmea cu Babe". Nu s-au inspirat de la Babele din Bucegi! Am mai spus, nu exista legatura prea mare intre aceste doua tipuri de formatiuni si , se pare ca, au stiut asta si dansii. Crapaturile au alura unor zbarcituri, iar respectabila varsta a  acestor blocuri fac ca acestea sa-si merite pe deplin numele.
            Vegetatia este capabila sa se fixeze in acest material , nisipul, existand nenumarate plante acomodate cu acest regim de viata.




             Resturile organice provenite de la vegetatie, precum si de la  diversele animale de talie mica ce populeaza acest perimetru (insecte, mici reptile) in urma proceselor de descompunere accelerate de apa formeaza solul. Astfel ciclul continua, se incheie o etapa in procesele de metamorfoza a acestei subunitati de relief si incepe o alta noua.
              Deosebit de privilegiata de conditiile gasite aici, se pare ca se simte Catina (Hippophae rhamnodes)
si cu precadere speciile de plante psamofile (cresc pe solurile nisipoase).
              Am mai intalnit aici, Gura Leului, precum si alte plante cu caracter xerofil.
            In compozitia nisipului grosier gasit aici se pot observa resturi de mici animale apartinand domeniului acvatic-marin. Asa incat ipoteza unei retrageri intarziate a Marii Sarmatice din aceasta regiune poate fi adevarata.
Un alt aspect interesant il ofera culoarea negricioasa de la suprafata acestor blocuri compacte de nisip.
Aceasta culoare reprezinta urme de vegetatie litofila (diversi muschi si licheni), precum si de mici organisme ce au cedat in urma insolatiei puternice ce are loc la nivelul acestor suprafete asa-zis, "stancoase".
Tot fenomenul de insolatie este responsabil de dezagregarea "crustei" si a blocurilor de nisip prin exfoliere.


Orientarea E - SE a versantului accentueaza fenomenul de insolatie, asa incat procesul de dezagregare a conglomaratului nisipos prezinta un aspect violent. Sa te strecori printre aceste frumuseti este o profanare, mai ales ca sunt atat de fragile la atingere, raman tufele de arbusti spinosi care parca le apara de intrusi.



Pentru cei ce vor sa contemple aceste formatiuni, dunele de nisip ascunse de necrutatorul timp, dar si peisajele ce-ti taie respiratia, voi oferi in cele ce urmeaza o varianta de traseu cu pornire de la intrarea in comuna Bozioru.

Dupa ce ati trecut peste podul mare peste paraul Balaneasa si puntea peste paraias, urmati drumul prin sat, pana la intersectia mare de drumuri, in mijlocul careia veti gasi o fantana (cu apa foarte buna! ). Continuati drumul in sus, si urmati primul drum la stanga.
Veti trece peste un mic izvor si puteti de aici sa priviti versantul vestic al culmii .




Un semnal de alarma pentru cei avizati!