Aflata in cel mai inalt punct al culmii Ciolanului, la o altitudine de 632 m, CETATUIA este Sfantul Lacas de inchinaciune, unde, daca iti doresti cu adevarat, poti sa-L regasesti pe Dumnezeu.
Biserica veche a fost ridicată între anii 1854-1862, cu hramul Schimbarea la Faţă, ctitor fiind protosinghelul Iosif de la Mănăstirea Ciolanu, insa aceste locuri au scos la suprafata dovezi ale unor locuiri adancite in negura timpului:
*poziţia acestui vârf face din el punctul cu multiple deschideri ale privirii spre munte, deal şi câmpie, şi de aceea, fără îndoială, o cetate contra invaziilor, va fi existat în acest loc;
*fragmentele ceramice (pastrate in muzeul din incinta Sfantului Schit) descoperite trimit originea locuirii in epoca migraţiei popoarelor, afirma Mircea Babeş, cercetător principal la Institutul de Arheologie – Bucureşti;
* sanţurile şi valurile, asemănătoare cu cele ale altor puncte strategice şi sanctuare geto-dacice, ne duc la concluzia că aici a existat o cetate dacică şi un sanctuar de jertfă. Bloc statuar (5/1973 - Tabara de Sculptura Magura) intruchipand-o pe Doamna Neaga, sotia lui Negru Voda |
Pornind de la marginea nord-vestica a Taberei de Sculptura Magura, se urca prin padurea de foioase (fag si stejar) aproximativ 20 minute. Panta este, pe unele portiuni, mai abrupta, urcusul fiind mai greoi, dar jocul de lumini oferit de vegetatie si trilurile pasarilor te fac sa nu realizezi cand ajungi in varf.
Copacii iti intind sub picioarele-ti obosite trepte din propriile lor trupuri |
Covorul de flori multicolore, de asemenea, iti insenineaza privirea si ar fi de preferat, daca ai lasa aceste minunate plante sa-i bucure si pe cei din urma ta, pentru ca, rupandu-le si mai ales cu radacina, cum am vazut pe majoritatea facand, nu le faci sa dispara doar pentru cateva zile, ca in cazul in care tai cu foarfeca doar floarea , ci permanent, minimalizand sansele ca planta sa mai apara in acel loc. Nu mai are rost sa spun ca aceste flori se ofilesc foarte repede si le vei abandona curand la marginea drumului.
Traseul este marcat prin patratul cu linie rosie, din loc in loc fiind si placute care indica obiectivul turistic propus : "Sfantul Schit Cetatuia".
Cruce din piatra pe partea stanga a drumului spre Sfantul Schit (in apropierea acestuia) |
Poarta de intrare in curtea Sfantului Schit |
Constructia este realizata exclusiv din piatra, ulterior fiind consolidata cu beton armat. Picturile interioare sunt realizate initial de pictorul Gh. M. Tattarescu; |
Afloriment in masivul calcaros |
Ai un camp vizual mai deschis decat aici, urmand drumul din dreapta, cum iesi din curtea Sfantului Schit. |
Material de constructie provenit din aflorimentul prezentat mai sus |
Iasca sau Trama (Fomes fomentarius) |
Posibil aici s-a incercat saparea unei fantani; ecoul vocii confirma adancimea gropii. |
Poarta nordica a Sfantului Schit |
* Lacasuri Ortodoxe (despre Sfantul Schit)
* wikipedia (despre Iasca)
In judetul Buzau mai poti vizita: SUMAR
Nu uitati de PROGRAMUL ECO-BICICLETA, CONCURSUL BUZOIANUL TRADITIONALIST, CAMPANIA DE PROMOVARE GRATUITA menita sa sustina dezvoltarea turistica a judetului Buzau, GRILA cu PROGRAMELE DE VIZITARE ale MUZEELOR, MAGAZINUL VIRTUAL DE SUVENIRURI, de TARGUL VIRTUAL DE PRODUSE NATURALE din zona noastra si nu in ultimul rand de CORESPONDENTA cu cei care ma urmaresc!
Turistii aflati in tranzit in orasul Buzau, in zilele 6 - 8 mai 2011 sunt asteptati la GALERIA MALL BUZAU (cladirea de langa magazinul XXL) !
Aici veti putea participa la diverse concursuri (role, biciclete, cros), veti putea audia un concert live cu Celia si nu in ultimul rand, veti putea vizita TARGUL DE PRODUSE TRADITIONALE organizat la etajul I.
Acest eveniment va fi animat de formatii si cantareti de MUZICA POPULARA ROMANEASCA.
Va astept sa ma vizitati la standul cu SACULETI SI PERNUTE FITOTERAPEUTICE !
Produse noi, inedite la nivel de tara, sub emblema "PERNUTELE DODI" va asteapta sa va readuca zambetul pe buze.